Cartofi gratinati, cu piept de pui la cuptor

de RODIMUR in Pui, 30 Mar 2018 | 11091 vizualizari

 

O mâncare absolut delicioasă, consistentă și îmbietoare, chiar și pentru cei care nu prea agreează pieptul de pui. În plus, este oarecum dietetică, fără prăjeli, foarte ușor și rapid de făcut. Pentru preparare, acest fel de mâncare nu cere mai mult de 15 minute. În restul timpului, mâncarea se face singură, în cuptor.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de cartofi roz
  • 1 piept de pui (de cca 600 grame)
  • 150 grame de cașcaval
  • 100 grame de unt
  • 2 linguri de pesmet
  • 1 ceapă
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • cimbru
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cartofi gratinati, cu piept de pui la cuptor:

Se pregătesc ingredientele, care se vor pune în straturi, într-un vas termorezistent. Trebuie să aveți în vedere că pieptul de pui, untul și ceapa vor fi puse în două straturi, iar cartofii și cașcavalul în trei straturi (ca să împărțiți  de la început cantitățile, în mod corespunzător și suficient).

Pieptul de pui se spală, se scurge de apă, se scoate de pe os și se curăță de piele, vițe și cartilagii, după care se taie cubulețe.

Se curăță cartofii, se spală și se taie rondele de aproximativ 5-6 mm grosime.

Se curăță ceapa, se spală și se taie felii.

Se răzuie cașcavalul pe răzătoarea mare.

Se unge cu unt un vas termorezistent și se pune în el un strat de felii de cartofi, peste care se pune o jumătate din cantitatea de cubulețe de piept de pui, Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei și cimbru, după care se pun rondele de la 1/2 ceapă (desfăcute în inelușe), 1/2 din cantitatea de unt (tăiată în felii subțiri și distribuită pe toată suprafața). Peste aceste straturi se presară o treime din cantitatea de cașcaval răzuit, după care se pune din nou un strat de cartofi, pieptul de pui rămas, se condimentează și se continuă cu ceapa rămasă (tot inelușe), restul de unt (tăiat și distribuit la fel), a doua treime de cașcaval răzuit și la urmă se acoperă totul cu încă un strat de felii de cartofi.

Se presară pesmet pe toată suprafața, se acoperă vasul cu capacul (sau cu folie de aluminiu) și se dă la cuptorul preîncins, la foc mediu pentru 30 de minute.

După acest interval de timp, se scoate vasul din cuptor, se ia capacul (folia de aluminiu) se presară cea de-a treia parte de cașcaval răzuit și se dă din nou la cuptor, pentru încă 20 de minute.

Când cartofii s-au rumenit frumos, se scoate vasul din cuptor și mâncarea poate fi servită imediat, eventual cu o salată asortată de roșii și castraveți. Nu se servește și pâine, pentru că mâncarea are mulți cartofi.

TIPS-URI

1

Folosiți cartofi roz, care se comportă foarte bine (nu se sfărâmă) la preparat.

2

Puteți folosi două cepe, dacă vă place gustul. Eu am folosit doar una, ca să nu dea mâncării un gust pregnant.

3

Dacă vasul termorezistent nu are capac, folosiți folie de aluminiu.

4

După ce vasul va sta 30 de minute, acoperit în cuptor, scoateți capacul (folia de aluminiu), presărați cașcaval și dați-l din nou la cuptor, neacoperit, să se rumenească/gratineze, timp de încă 15-20 minute, la foc mediu.

5

Serviți preparatul cald, pentru că are unt și cașcaval topit, care e bine să nu se răcească/întărească și pentru că mirosul emanat, încă de când este în cuptor, este foarte îmbietor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi gratinati, cu piept de pui la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

02.04.2018, 15:31

Navidad, așa cum l-am făcut acum a ieșit absolut delicios, cu unt și cașcaval, dar neapărat voi încerca și rețeta dumneavoastră, pentru că sigur este foarte bună! Chiar abia aștept s-o încerc...Mulțumesc frumos pentru apreciere!

navidad_2017 1

08.04.2018, 13:38

Ati avut dreptate... untul si cascavalul din belsug ("traiasca colesterolul!", dar din cand in cand trebuie sa ne rasfatam si cu asa ceva... ) fac diferenta! Absolut delicios! Inca o data, multumim ptr idee!

RODIMUR 1

08.04.2018, 15:16

Navidad, nu vreau să trăiesc o viață chinuită și strâmtorată de diete, regimuri, teama de zahăr, colesterol, gluten și alți inamici de modă nouă ai omului...Prepar mâncarea așa cum îmi place și cum știu, fără însă a depăși niște limite, dar nici nu voi fi niciodată robul strict al unor rețete. De aceea, acolo unde se poate folosesc fără reținere: zahăr, unt, cașcaval, smântână și alte bunătăți naturale și proaspete, care-mi plac și care sigur dau un gust bun mâncării. Dar sigur voi încerca și rețeta dumneavoastră, pentru că am senzația că va fi un deliciu gustativ. Doar am încredere deplină în bunul dumneavoastră gust (ce-mi spuneți dumneavoastră este sfânt!) și în cunoștințele culinare pe care le aveți și pentru care vă mulțumesc că mi le mai împărtășiți și mie!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor